Farmer Expo: nagy az igény a tudásraVéget ért és kimagasló közönségsikerrel zárult az idei debreceni Farmer Expo. Számos szakmai rendezvényt is tartottak, többek között az agárgazdasági kamara konferenciáit.

Az idén jelentősen megnőtt a szakmai programok iránti érdeklődés az ország legrégebbi és legnagyobb regionális mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításán, a debreceni Farmer Expón – mondta el Vaszkó László vásárigazgató a vasárnap esti vásárzárást követően. Tájékoztatása szerint négy nap alatt több mint 30 ezren keresték fel a rendezvényt, ahol mintegy 300 kiállító mutatta be termékeit illetve szolgáltatásait tizenhatezer négyzetméter kiállítási területen. 

Mint mondta, meglepően nagy volt az érdeklődés az idén a vásárhoz kapcsolódó szakmai programok iránt, ami jól mutatja: nagy az igény a tudásra az ágazatban. Vaszkó László kiemelte a juhtenyésztési fórumot, ahol az előzetesen regisztrált érdeklődők kétszerese jelent meg, de hasonlóan kimagasló részvétel mellett rendezték meg a mangalica-tenyésztők tanácskozását és a sertéstenyésztők fórumát is.

Emlékeztetett arra, hogy a Farmer Expón írt alá kutatási megállapodást a Debreceni Egyetem mezőgazdasági kara és a mangalicatenyésztők egyesülete a fekete mangalica fajta elismertetése érdekében. Az ötéves kutatási program legfontosabb célja a fekete mangalica kitenyésztése és elismertetése önálló fajtaként.

Az expón társszervezőként közreműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is rendezett szakmai eseményeket: agárfórumot, élelmiszeripari workshopot és agrárinformatikai akadémiát. Emellett a NAK standjánál tapasztalatcserére, üzleti és szakmai megbeszélésekre volt lehetőség, illetve a kihelyezett ügyfélfogadást is tartottak a megyei gazdák számára.

Vaszkó László jelezte: az expó túlterjeszkedett a régió határain. Kérdőíves felméréseik szerint az első két napon főként Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkeztek gazdák és érdeklődők a kiállításra, augusztus 20-án azonban – köszönhetően a virágkarnevál vonzásának is – az ország szinte egész területéről voltak látogatóik. Az idén is szervezetten érkeztek csoportok Erdélyből, a Partiumból és a Felvidékről.
A debreceni Farmer Expónak lesz folytatása: a 26. vásárt 2017. augusztus 17-20. között rendezik meg a helyi agrárközpontban.

A 25. Farmer Expo díjai
• A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének díja: Havita-Tész (Derecske) a szermaradvány-mentes alma termesztésben elért eredményekért.
• A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének díja: a Debreceni Egyetem Agrártudomány Központ Kutatóintézetek és Tangazdaság, a kutató munka elismeréséért
• A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat díja: V-Trade Kft., az elmúlt 25 év vásárszervezéséért
• A Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének díja: Lukács Farm; a családi vállalkozás termel, feldolgoz, közvetlenül értékesít
• A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díja a legszebb standnak: Forro Plast (gabonakereskedelmi cég) standja, illetve egy meglepetésdíjat is adott a kiállítást szervező V-Trade Kft.-nek.
• A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal díja: Agrárfórum mezőgazdasági szaklap
• OTP Északkelet-magyarországi Régió díjai: Petrény Winery családi borászat (Eger), Sárossy csoport (B.-A.-Z. megye, hústermelés, feldolgozás), Tedej Zrt. (Hajdúnánás)
• Magosz-különdíj a kiállítást szervező Vaszkó családi vállalkozásnak
• Idén nem osztottak ki termékdíjakat, helyette azok a személyek kaptak elismerést, akik sokat tettek a Farmer Expóért, illetve azok a cégek, melyek húsznál többször vettek részt a kiállításon.
Szervezők: Mihók Sándor (állattenyésztési kiállítások), Béri Béla (szarvasmarha-kiállítások), Szabó Péter (mangalica megismertetése), Hajduk Péter (Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség üv. ig), Gonda István és Terbe István (Hortico szakkiállítás). Cégek: KITE Zrt., Gyermelyi Zrt., Pannonagri Mg. és Kertészeti Kft., Szegána Kft., Agri-Corn és Civita Food Kft., Pioneer Hi-Bred Magyarország Zrt., Zetor Vas Kft., a DE ATK Karcagi Kutatóintézete, Bos-Genetic Kft., Hungarotarg Kft., Metripond M-93 Kft.

(nak.hu/MTI)

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2017. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
{SCRIPT}