Megnyitotta kapuit a jubileumi Farmer Expo DebrecenbenMinél rövidebb idő alatt minél több információt átadni – 25 év után továbbra is ez a Farmer Expo célja; aki részt vesz rajta, nem marad hiányérzete – mondta Vaszkó László vásárigazgató a kiállítás csütörtöki megnyitóján. Őt magát, mint egykori ötletgazdát, valamint az elmúlt negyedszázadban végzett munkát is méltatták a rendezvényen megszólalók, kiemelve, hogy a hazai agrárium ezen jelentős fórumát egy családi vállalkozás szervezi.

– Nemcsak múltja, jövője is van a Farmer Expónak – jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere, aki szerint a kiállítás fontos a város számára, tökéletesen illeszkedik filozófiájába. – Habár Debrecen fejlődési iránya mintha távolodna az agráriumtól, hiszen ma gazdasága 63 százalékát az ipar adja, ezen belül azonban igen jelentős a élelmiszer- és feldolgozóipar. Ez a tendencia pedig erősödik, így például 2014-ben újraindult a dohányfeldolgozás, erősödik a konzervgyár és a tejüzem.

Előre tekintenek

– Északkelet-Magyarország kiemelkedő a hazai zöldség-gyümölcs termesztésben. Az ágazati stratégiáról konferencia lesz az expón, ami azért is fontos, mert talán ezek az utolsó évek, amikor „feltuningolhatjuk” versenyképességünket, hogy 2020 után is biztos megélhetésük legyen a gazdáknak – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaköri Szervezet elnöke.

– A Farmer Expo, mely egyidős a rendszerváltással, mindig tükrözte az agrárium állapotát. Ezt figyelembe véve, most óvatos várakozással teli optimizmusról beszélhetek – mondta Jávor András, a DE általános rektorhelyettese. Hangsúlyozta, hogy az expo iránytű a fejlesztésben, s az ahhoz szükséges tudás és kutatói kapacitás az egyetem birtokában van és az ágazat rendelkezésére áll.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Zászlós Tibor alelnök kijelentette, 25 éve a vidék megmutatta, hogy élni akar, fejlődni és gazdálkodni; az expo pedig azóta is a tenni akarás és együttműködés terepe, mely jelzi, a gazdák hol vannak és hova tartanak.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Gyuricza Csaba kiemelte, ahogyan a hazai agráriumot, úgy debreceni a rendezvényt is sokszínűség és magas minőség jellemzi. Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pedig arra emlékeztetett, a tudományos eredmények alkalmazása, az innováció, az együttműködés erősebbé teszi az ágazatot az állandó változásokkal szemben.

Visszaszámláló

A következő FARMER-EXPO-ig hátralevő idő:

0
év
0
hónap
0
nap
2017. augusztus 17-20.
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva
{SCRIPT}